Nyheder 25.06.21

Gode grøntsager til grill

Grillede grøntsager er ikke bare tilbehør til kødet. Læs med og se hvilke grøntsager der er gode at grille, til glæde for både vegetarer og kødspisere. 

Sommer er lig med grillsæson og hyggelig aftener, hvor du og dine gæster nyder hinandens selskab og lækker mad fra grillen. For de fleste er grillmad lig med bøffer og pølser, men det er nemt at få lækre resultater hvis man gerne vil have mindre kød og flere grøntsager på bordet. Grøntsager på grillen behøver ikke bare være tilbehør til kødet, men kan også gøre det ud for gedigne hovedretter. Læs med og bliv klogere på hvilke grøntsager der gør sig godt på grillen og vil vække glæde hos både vegetarer og kødspisere. 

Asparges på grillen

Asparges – både hvide og grønne – er geniale grøntsager til grillen. De sprøde stænger med masser af umami og sødme, skal nemlig kun have ganske kort tid over gløderne. Asparges naturlige smag gør sig rigtig godt i selskab med aromaen fra røgen. Husk at de hvide asparges skal skrælles og at enden skal knækkes af på både hvide og grønne asparges.

TIP: Hvis du bruger grillspyd af træ og gerne vil undgå brændte grillspyd, skal de ligge i vand et par timer før du bruger dem. Det gør du lettest ved at fylde en flaske eller høj kande med vand og placere spyddene i. Lad dem suge vand i ca. 2 timer, så er de klar til grillen.

I vores grillmenu fra 24. juni-18. juli har vi gjort de hvide danske asparges helt klar til dig og tilberedt dem en smule med smør og rosmarin, så du bare skal grille dem hurtigt over direkte varme.

Blomkål på grillen

Blomkål på grillen er en stor delikatesse når den bliver grillet netop nok til at få en god stegeskorpe. Skær det hele blomkålshoved over i to halve så det får en stor stegeflade, eller skær alternativt din blomkål i tykke skiver. Pensl med olie og grill over direkte varme til kålen får en pæn gylden farve. Smør eventuelt med lidt ekstra smør eller marinade mens det griller, eller lige når du har taget blomkålen af grillen. Sprød, knasende og fyldig nok til at være en hovedret.  I vores grillkasse fra 13. maj-20. juni har vi tilberedt blomkålen sousvide, så du ikke skal grille det i så lang tid. 

Svampe og champignon på grillen

Der er ikke noget som varmen fra en grill der kan lokke den dybe umami smag i svampene frem. Mariner svampene, for eksempel portobello eller champignon, i en blanding af citronsaft, salt, olie og krydderurter som fx rosmarin, timian, salvie eller løvstikke. Hvis du lader svampene ligge i marinaden et par timer inden du skal grille opnår du den bedste smag. Det er lettest at grille mindre svampe på spyd, portobellosvampe kan du grille direkte på ribberne, og endda farsere med lækkert fyld efter eget valg. 

TIP: Når du griller grøntsager er det en god ide at stænke lidt olie på midtvejs så grøntsagerne ikke bliver tørre. Drys med salt og grill ved høj varme, så grøntsagerne får en flot farve.  

Kål på grillen

Et helt spidskål delt i to eller fire og grillet over høj varme er en simpel og lækker metode til at give spidskål smag og tekstur. Du behøver ikke mere end en god olie og salt, pensl kålen og lad den stege ved høj varme til de ydre blade er gyldne. Skær evt. mørke kanter fra hvis du vil undgå en kraftig grillsmag, eller lad dem blive hvis du er til lidt ekstra grillaroma.Smag eventuelt det grillet kål med en dressing.I vores grillmenu fra 22. juli-30. august har vi et lækkert sprødt spidskål med syrnet fløde, dild og kapers. 

Tomater på grillen

Der er stor forskel på friske og tilberedte tomater. Grillens høje varme får sukkeret i tomaten til at karamellisere, og fremhæver sødmen i den populære grøntsag. Store kødfulde bøftomater er perfekte at grille, og endda i sæson. Pensl tomaterne med olie, strø salt og peber, og måske et lille dryp balsamicoeddike for at balancere smagene til perfektion.I vores grillmenu fra 24. juni-18. juli får du hele store bøftomater, som du griller og topper af med en hjemmelavet basilikumpesto.

Kartofler på grillen

Den høje varme på en grill giver kartofler en lækker skorpe og får det naturlige indhold af sukker til at karamellisere let, til ære for den gode smag. Men kartofler er længe om at blive tilberedt hvis du griller dem helt fra rå. Derfor har vi sørget for at confitere bagekartoflerne i vores grillmenu fra 24. juni-18. juli, så både smagen får et ekstra nøk og så du ikke skal vente alt for længe på dit grillmåltid.

Squash på grillen

Der sker noget helt skønt med smagen når squash bliver grillet. Olie skal der til, og krydderurter, fx timian og rosmarin. Lad de penslede skiver af squash stege over varmen til kødet er mørt men stadig har let bid. 

TIP: Vent med at salte din squash til du har grillet den. På den måde undgår du at trække for meget væske ud af grøntsagen.

I vores grillmenu fra 24. juni-18. juli finder du hele gule og grønne squash lige til at grille.Måske leder du efter vores cateringmenuer?
Se dem her