Opskrift Arbejdstid Tid i køkkenet 35 min.

Opskrift på Cofoco Foods rugbrød

Sådan skabte vi det bedste rugbrød

Findes der noget mere dansk end rugbrød? Hvis du spørger os er rugbrød kernen i dansk madkultur – lige fra morgenbordets ostemad, til hverdagens enkle madpakke og sirligt anrettet smørrebrød. Rugbrød er bare ikke til at komme uden om, når vi skal spise, og intet slår et lækkert friskbagt rugbrød med den rette sprøde skorpe og en fast og saftig midte, som kan skæres i dejligt tynde skiver.

Derfor har vi hos Cofoco Food skabt, hvad vi mener, er det perfekte rugbrød til vores cateringmenuer der hylder højtidernes mange dejlige frokoster - hvad end det er julefrokost, påskefrokost eller vores frokostordning til din arbejdsplads – Cofoco Lunch

Men hvad skal der til for at lave det bedste rugbrød? Det spørgsmål stillede vi vores dygtige kok og chefudvikler, Thomas Parry, som hurtigt svarede: Det starter selvfølgelig med de bedste råvarer – friskmalet mel og gode kerner. Derfor satte Thomas, kort før jul 2021, Aurion stævne for at finde frem til det bedste, økologiske mel, så vi kunne skabe et perfekt rugbrød.

Rugbrød kan laves på flere måder, og vi har valgt at bage vores rugbrød med rugmel og en smule stenvalset hvedemel, da vi synes det giver brødet en lettere og saftigere struktur. Dagen før udbløder vi kernerne, for at sætte gang i fermenteringen og give brødet en balanceret smag og syrlighed. Brødet bages brødet ved høj temperatur, og resultatet er et perfekt sprødt rugbrød med en saftig kerne, som kan skæres i dejligt tynde skiver.

Sådan laver du Cofoco Foods rugbrød

Første dag

Bland solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø og skårne rugkerner sammen og hæld vand over.

Dæk blandingen til med et viskestykke og lad den stå på køkkenbordet natten over.

Anden dag

Rør de resterende ingredienserne, samt blanding med frø og kerner, sammen i ca 8 minutter. Dette kan med fordel gøres i en røremaskine. 

OBS! Skulle dejen føles lidt tør så tilføj lidt ekstra vand. 

Fyld dejen i en rugbrødsform der er penslet med fedtstof.

Drys eventuelt overfladen af brødet med lidt kerner eller rugmel som pynt.

Lad brødet hæve i ca. 1 1/2 time til det dobbelte.

Tænd ovnen på 200℃

Kom rugbrødet ind i den varme ovn. Hæld eventuelt en kop vand i bunden af ovnen for at skabe noget damp. Skru ovnen ned på 180 grader og bag rugbrødet ca. 50-60 minutter.

Man kan med fordel bruge et termometer for at tjekke kernetemperaturen på rugbrødet. Det skal vise 92℃.

Tag brødet ud af ovnen, og lad det køle af et par timer – helst natten over – inden det skæres. Det vil give en sprød skorpe. Ønsker du en mere saftig og ”sej” skorpe, kommes det varme brød i en frysepose et par timer inden det spises.

Måske leder du efter vores cateringmenuer?
Se dem her